Радев от Благоевград: Днес е свята дата и в България, и в Северна Македония

Президентът и премиерът Кирил Петков отбелязаха 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев

04.02.2022 | 18:00 Редактор: Здравко Черкезов

С шествие от Съдебната палата до паметника на Гоце Делчев в Благоевград отбелязаха 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков рамо до рамо поднесоха венци и цветя на паметника на революционера. 

Под аплодисментите на благоевградчани, двамата първи отбелязаха важността на това отбелязване в този момент от историята. 

"Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека почетем подобаващо", каза държавният глава Радев пред журналисти, преди да се включи в шествието. 

"Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това с нашите усилия, ние можем да променим нещата, защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство, това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание", отбеляза в словото си министър-председателят Петков.

Успоредно в Скопие членовете на официална българска делегация, начело с външния министър Теодора Генчовска, положиха цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас". Преди това цветя от името на македонското правителство положиха министърът на културата и заместник-министърът на външните работи на страната. 

Пред паметта на революционера се поклони и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, който беше освиркан от противници на съвестното честване. 

Пендаровски заяви, че не знае дали има официално решение за съвместно отбелязване на годишнината, но не смята, че има проблем съседните държави да участват.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК