Стево Пендаровски сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела

Северна Македония автономно ще вземе решението дали да впише българите в Конституцията, заяви президентът

04.02.2022 | 16:41 Редактор: Елеонора Танева
Стево Пендаровски сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира изявлението на премиера Кирил Петков, че има сили, които не желаят развитие на добросъседски отношения между двете държави. Пендаровски смята, че то не влошава ситуацията и че трябва да се има предвид и вътрешният контекст в България. 

"Откакто е премиер, реториката на Петков е като че говори Нелсън Мандела в сравнение с това, което говореха няколко министри от предишното правителство на Бойко Борисов", заяви Пендаровски.

Той уточни, че решението дали българите да бъдат вписани в македонската конституция ще бъде самостоятелно решение на македонските институции

"Намеса е всяко искане, което идва отвън в нашата правна и политическа система. Българите в Северна Македония са и наши граждани. Ако решим, че е добре да ги включим в конституцията, ще ги включим. Но това ще бъде наше автономно, самостоятелно решение на македонските институции", каза Стево Пендаровски.

Според него срещата му с представители на ОМО "Илинден"-Пирин изобщо не е против Договора за добросъседство от 2017 г.

По отношение на обявеното от ВМРО-ДПМНЕ намерение да внесе специална декларация за Гоце Делчев в парламента, Пендаровски смята, че това не е необходимо и в тази насока е достатъчна декларацията за червените линии, подкрепена от всички партии в парламента, информира БТА.

Запитан за освиркването, с което бе посрещнат днес от група граждани, събрали се при гроба на Гоце Делчев, държавният глава каза, че в една демократична държава е нормално гражданите да изразяват недоволство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК