Пендаровски: Няма нищо спорно в срещата ми с "македонските организации" в България

"Тя не противоречи на Споразумението за добросъседство от 2017 г.", посочи президентът на РСМ

02.02.2022 | 11:42 Редактор: Жаклина Иванова
Пендаровски: Няма нищо спорно в срещата ми с

Държавният глава на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски каза след заседанието на Съвета за национална сигурност, че няма нищо спорно в срещата му с представителите на "македонските организации" в България, че не противоречи на Споразумението за добросъседство от 2017 г., че изявлението след нея също не е било спорно и ако някой се притеснява от самата среща, "това не е, нито трябва да е негов проблем", цитира думите му скопският вестник "Независен".

"След срещата направих публично изявление, на практика коментар на това изявление от МВнР на България. Трябва да Ви кажа, че бях изненадан, защото в това твърдение нямаше субстрат, никакъв аргумент, освен една констатация. Ако някой се притеснява от самата среща на президента на Република Северна Македония с македонци някъде по света, това е друг въпрос и това не е мой проблем и не трябва да е наш проблем", каза Пендаровски.

Той подчерта, че за две години и половина, откакто е президент, не е отказал на никого за среща, че е приел представителите на българите в Македония, и че ще продължи да го прави и занапред, като каза, че не вижда да има проблем в подхода му.

Пендаровски припомни, че президентът Радев многократно е приемал живеещи в РСМ граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

"Надявам се той да продължи с тези дейности и в бъдеще, защото това може само да създаде атмосфера, в която ще се опознаваме", уточни президентът на РСМ.

Той похвали и новия подход на новия български премиер Кирил Петков, въпреки че каза, че България не е била обсъждана на заседанието на Съвета за национална сигурност, пише "Фокус".

"Новият подход на Петков е различен от досегашния. Фактическата история или помирението около тези общи точки в историята беше предпоставка за нашето членство в ЕС. Новото условие означава Историческата комисия да бъде само една от тези пет групи и всички те ще преценят дали Македония заслужава да започне преговори", уточни Пендаровски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК