Слави Василев: Българският премиер не бива да влиза в капана на Скопие

Проф. Христо Матанов и политолога Слави Василев - в предаването "Брюксел 1"

06.02.2022 | 17:37 Редактор: Ваня Кузманова

В началото на седмицата президентът Радев отправи критики към премиера Петков по темата Македония и нарече посещението му в Скопие прибързано. Премиерът контрира, че е даже закъсняло. Историкът проф. Христо Матанов и политологът Слави Василев коментираха темата в предаването "Брюксел 1".

"По въпроса за РСМ много технократски се подхожда. Аз поне така го виждам. Технократски, в смисъл такъв: Историческата комисия ще я избутаме на заден план. А там са основните въпроси. На преден план ще дойде инфраструктурата, икономиката, културата. Добре, нека да дойдат. Въпросът е, че не се има предвид, че икономиката на РСМ не е ориентирана към България, тя е ориентирана към Белград - Атина. По тази ос е ориентирана. Не е ориентирана на изток - запад, така че коридор 8 като чели не им е толкова интересен. Те загубиха и европейско финансиране за строежа на железопътна линия, за голямо съжаление. Така че нека се опитат, нека успеят. Макар че през последните години, всичко е опитвано. Не се открива сега топлата вода. И не трябва да прави компромис и да се изтиква Историческата комисия в ъгъла, защото тя решава основните проблеми. А те не могат да се решат бързо, самата промяна на учебниците е бавен процес", каза в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR историкът проф. Христо Матанов

Според него пропускът да се поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие и подминаването на паметника на цар Самуил в София по време на разменените две посещения са опит да се избегнат острите въпроси.

"Те не гледат на миналото като нещо важно. Но основните проблеми са там съсредоточени. Не може едни босненци да са признати в Македония, а българите да не са признати. Това е просто абсурдно", коментира проф. Матанов. 

"Аз мисля, че предстои едно отрезвяване от страна на министър-председателя, който започва своя мандат със заявка за коренна промяна. Той, с абсолютно добри намерения, разбира се, си мисли, че тази коренна промяна може да настъпи по един толкова сложен исторически и значим за България въпрос, като македонския въпрос, с един нов подход: ще откриваме линии София-Скопие, ще задълбочаваме икономическите връзки.", каза политологът Слави Василев. 

"Президентът каза няколко неща. Първо - Кирил Петков да не бърза. Това е важно послание, защото ако българският премиер случайно реши да пренебрегне Историческата комисия или ангажимента Скопие да впише българите в Конституцията или повярва на розовите обещания от северомакедонската страна, че това ще се случи в един хубав момент, но понеже това изисквало време, трябва вие да вдигнете ветото и ние да започнем процеса по присъединяване - по отношение на това президентът каза много ясно, че това е капан. Това е капан, в който българският министър-председател не бива да влиза. Неговият ентусиазъм, доброто му желание да намери различен подход за решаване на проблемите в България е добре дошло, но по отношение на Македония то не трябва да се проявява." Според политолога това е капан от македонската страна към ентусиазма на Кирил Петков. "Ако загубим последния си лост на сериозно влияние - интеграция на на РСМ към ЕС, никога няма да можем да върнем обстоятелствата такива, че македонската страна да промени отношението към българите и към идеята, че България не е фашистки окупатор, а да приема, че всъщност македонците до 1945 година са българи. Това е много трудно за тях, защото цялата им идентичност е построена върху една измислена теза и в един момент, като се събудиш от дълбок 45-годишен сън, не ти се става," казва политологът, според когото сега е моментът македонците да се събудят, и ако ние не използваме твърдо всички средства и лостове и изпуснем този момент, сегашното положение няма да се промени.

На въпрос получи ли същото отношение Кирил Петков от страна на Скопие, каквото той показа или се сблъска със стена, както мнозина прогнозираха, политологът отговори:

"Аз мисля, че той очевидно се сблъсква със стена. Неговият коментар, че той няма да коментира срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден" показва, че той получава сигнали, но тези, които не му харесват, избира да не ги види. Затова казвам, че предстои отрезвяване, надявам се Кирил Петков да разбере, че той не може да продава промяната навсякъде с едни и същи механизми и инструменти. Аз съм съгласен, че в България в редица ключови сектори във вътрешната политика се изисква точно такъв подход, какъвто премиерът показва, но във външната политика и специално отношението към Северна Македония, не бива да има компромис, абсолютно никакъв."

На въпрос от водещата с молба да разтълкува думите на президента, че е важно българската дипломация да не се доверява на експертиза отвън и неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск, политологът Слави Василев отговори:

"Очевидна е връзката на Петков със САЩ, той не само е завършил там, президентът Байдън го спомена поименно. Очевидно, че има топла връзка. Тази топла връзка би могла да бъде в национален интерес. Но тази топла връзка не трябва да бъде едностранна и не трябва американците да си налагат тяхната гледна точка, а трябва българският министър-председател да осъзнае, че той е български министър-председател и суверенитетът на българската държава се крепи на волята на българския народ, а не на волята на Американския конгрес".

На въпрос трябва ли след срещата на Стево Пендаровски с ОМО Илинден София да оттегли поканата си президентът на РСМ да посети страната ни, Василев отговори: "Абсолютно. Това със сигурност не е елементарен въпрос, това са тънки дипломатически игри, но моето мнение е, че България трябва да има твърда позиция. Тази твърда позиция изисква понякога да правиш резки движения.  Дипломацията е борба и игра на нерви. Премиерът показва, че той не приема дипломацията като игра на нерви, а като игра на добра воля, което ще му изиграе лоша шега."

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК