Готви се "Конвой на свободата" и в Европа, производители на автомобили скочиха

"Демонстрациите са незаконни и неприемливи", заяви Джъстин Трюдо

10.02.2022 | 13:58 Редактор: Ваня Кузманова

След Северна Америка - протести, вдъхновени от т.нар. "Конвой на свободата" се подготвят и в Европа. Парижката полиция обяви, че ще ги забрани, но големи демонстрации се готвят в понеделник и в Брюксел.

В същото време премиерът на Канада Джъстин Трюдо направи нов остър коментар към протестите срещу Ковид мерките в страната. Той определи демонстрациите като незаконни и неприемливи. Трюдо видя заплаха за икономиката и демокрацията в Канада. 

"Блокадите, незаконните демонстрации са неприемливи и оказват отрицателно въздействие върху бизнеса и производителите. Трябва да направим всичко, за да ги прекратим", заяви премиерът на Канада. 

Демонстрациите в страната продължават вече две седмици. Блокирана е столицата Отава и гранични пунктове между Канада и САЩ, включително ключов мост, който представлява около една четвърт от търговията между двете страни. 

Представители на бизнеса силно разкритикуваха действията. Производители на автомобили в региона твърдят, че се е наложило да намалят производството и работните часове поради недостиг на части, но протестиращите не отстъпват. 

"Идеята на това движение е да привлечем вниманието към нашите искания. Как можем да го направим, ако стоим на тротоара?", посочи протестиращ. 

Първоначално протестите избухнаха заради налагането на задължителна ваксинация за шофьорите на камиони, които преминават границата със САЩ, но бързо прераснаха в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки. 

Протестите в Канада вдъхновиха подобни прояви по целия свят - от Австралия и Нова Зеландия до Франция. В интернет се говори за протест на шофьори на камиони и във Вашингтон. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
12 rate up comment rate down comment 0
протест
преди 2 години
Този либерален ***, Джъстин Трюдо ли ще казва кое може и кое не? Време е светът да се събуди и да покаже, че номерът няма да мине! Стига манипулации и заблуди! Съд за виновните за пандемията и техните лакеи! Сигнализирай за неуместен коментар