СЗО: Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими за защита от Ковид-19

Възможни са нови вълни от инфекции, както и поява на нови щамове

10.02.2022 | 10:21 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Не е ясно колко бустерни дози ще са необходими за защита от Ковид-19

Към момента не е ясно колко бустерни дози ще са необходими за предпазване от Ковид-19. Световната здравна организация продължава да препоръчва ваксинация срещу продължително боледуване от Ковид-19, но все още няма ясни данни за това колко бустерни дози са необходими, за да се предпази тялото от вируса. Това каза Силви Бранд, директор на СЗО в областта на глобалната готовност за епидемии на брифинг в офиса на ООН в Женева.

"Не знаем дали Омикрон води до дълъг Ковид-19. Надяваме се, че не, тъй като виждаме по-малко опасни усложнения, отколкото при заразяване с други щамове. Надяваме се, че вирусът е станал по-приспособен към хората“, каза тя.

"Не знаем колко бустерни дози ще са необходими, защото за това няма достатъчно проучвания. Има теоретичен модел, че колкото повече ваксинации се правят в тялото, толкова повече антитела изгражда то. Но към момента не е ясно дали те ще повишат защитата на тялото", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Според експерта пандемията е динамична и все още не е приключила. Възможни са нови вълни от инфекции, както и поява на нови щамове.

В тази връзка СЗО разглежда три възможни сценария за развитие на ситуацията в света: Първият вариант предполага, че вирусът ще продължи да бъде силно заразен, но по-малко опасен и хората без допълнителни заболявания ще го понасят лесно. Вторият сценарий гласи, че светът ще разработи ефективни ваксини срещу Sars-CoV-2 и неговия щам, както стана с обикновения грип. Третият сценарий включва появата на нови варианти, опасни за хората с нисък имунитет, като така светът ще бъде върнат на нивото от 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК