Френска медия: Путин "играе шах", но близо до Европа се играе покер

Фундаментално важно е предварително да се предотврати силов удар срещу Украйна

09.02.2022 | 22:17 Редактор: Искра Ангелова
Френска медия: Путин

В навечерието на заминаването си за Москва Еманюел Макрон потвърди, че "интензивността на диалога, който имахме с Русия" може да предотврати атака срещу Украйна. Бихме искали да сме сигурни като френския президент. Никой не може да знае какво иска Владимир Путин, който все още може да не е решил какво ще прави, пише френското издание Le Monde в материал, представен без редакторска намеса.

Понякога се казва, че руският президент "играе шах". Но близо до Европа се играе покер. И в тази игра е фундаментално важно предварително да се предотврати силов удар срещу Украйна.

Украйна: за Запада - обект на интерес, за Русия - най-важният въпрос

Пред това сдържане стоят две трудности. Първата е това, което се нарича "асиметрия на задачите". За Москва съдбата на Украйна по своята същност е критичен въпрос, който засяга бъдещето на руската власт и наследството, което Путин ще остави след себе си. За Запада Украйна е важен въпрос за европейската сигурност, но не е въпрос на живот и смърт, какъвто е за Русия.

Второ, Владимир Путин вярва, че, както казват шахматистите, е в силна позиция. Неговата армия е по-ефективна и по-добре обучена от преди десет години. Той осигури контрол над Беларус, което е от голямо значение за военното обкръжаване на Украйна. И той възстанови валутните си резерви, което му позволява да посрещне вероятните нови санкции, отново в силна позиция - но вече и в икономиката. Същевременно, той вижда западните страни в слаба позиция: САЩ се интересуват главно от Азия, а Европа, особено през зимата, е много зависима от руския газ. Да, и предишните санкции, наложени след анексирането на Крим, за съжаление за европейците, се оказаха доста поносими за Москва, те не хвърлиха Русия в бедност.

Логично е да заплашим Русия

Затова беше логично да се заплаши Русия с налагането на "сериозни" санкции, както Франция предложи още в средата на ноември. Западните съюзници и партньори отдавна са свикнали да говорят с Русия на този език. Но има един проблем, който е добре познат на стратезите от началото на Студената война. Тогава на агресора наистина беше обещан не само икономически, но и "масиран ядрен отговор". Но все пак, от днешна гледна точка, подобен подход изглежда не вдъхва увереност за постигане на желания ефект. Би ли повярвала Русия в такъв брутален и омразен удар от наша страна в случай само ограничена атака от нейна страна (срещу Украйна)? Президентът Байдън неловко призна публично на 19 януари, че ако Москва направи "незначителна инвазия", съюзниците ще бъдат принудени да спорят какво да правят или не. Вярно е, неговият държавен секретар се отдръпна и поясни, че преминаването на границата от поне една руска част ще се счита за нахлуване...

И ако Путин постепенно увеличи натиска?

Но какво ще стане, ако стратегията на Путин се ръководи от добре познатата метафора за жабата в бульона? Ако една жаба се постави в хладна вода, която след това бавно се доведе до кипене, тя няма да усети опасността и спокойно се оставя да заври, но ако жаба бъде хвърлена във вряща вода, тя ще скочи. Например Путин може първо да предприеме кибератаки и след това да въведе неуниформени милиции в Украйна. И след това постепенно, сякаш повишавайки температурата в тенджерата, малко по малко ги допълни с редовни части.

Типичен проблем е как да бъдат дефинирани западните "червени линии". Това изисква деликатна комбинация от твърдост, яснота и секретност - способността да бъде държан врага в неведение относно детайлите на планирания отговор. Става дума за това да не се даде възможност на противника да "изчисли своя риск“, както и да се запази свободата на действие. Това е особено необходимо в настоящата конфронтация (с Русия), когато става въпрос за намиране на консенсус между европейците и други съюзници. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан отбеляза в интервю за Journal de Dimanche, имайки предвид новото посегателство върху териториалната цялост и суверенитета на Украйна: "За да бъде ефективен принципът на широкомащабните санкции, трябва да има неяснота Подробно описание на мерките би подкопало общата воля на съюзниците за ефективни действия."

Вече e невъзможно ядрено отмъщение. С какво да бъде заменено?

Именно поради тези причини доктрините за "масовото ядрено отмъщение" в най-простите си форми бяха бързо изоставени още през 60-те години на миналия век. Това, което е необходимо днес, е някаква форма на "гъвкав отговор".

Както е формулирано от НАТО през 1968 г., този тип доктрина се състои не в продължителна, постепенна, така наречената линейна ескалация, а по-скоро създава набор от възможности за реакция. Целта е да може да се отговори на всяко действие на противника с подходяща реакция, в зависимост от обстоятелствата.

Използван разумно, опитът от Студената война може да помогне за прецизиране на стратегията на Запада и да накара Кремъл да осъзнае, че цената на възможната агресия ще бъде по-висока от ползите, които се надява да извлече от нея. Опитът от Студената война също ще помогне да бъде възпрян руския отговор на действията на западните съюзници. Този отговор може да е икономически и Западът вече се готви за това, в частност, като противодейства на възможността от прекъсвания на доставките на газ за Европа. Но, за съжаление, Русия все още има способността да реагира военно – например може да разположи ядрени оръжия в Беларус.

Подобна стратегия би имала ефект, ако адаптираме разсъжденията си към съвременните стратегически реалности. Ескалацията на конфликта в Украйна вероятно ще бъде "нелинейна". Руските ядрени заплахи могат да бъдат предшествани от слаба кибератака. И в момента, когато се подготвя за атака на руски десантни парашутисти, противникът може да използва така наречените "малки зелени човечета". Така наричат руските милиции, използвани за организиране на политически действия, насочени към дестабилизиране на западните съюзници. Следователно е необходимо да Западът да се подготви за сложни сценарии. Правителствата на НАТО и неговите съюзници също трябва да се подготвят, като "проиграват" тези сценарии, за да готови по-добре за реални действия, ако е необходимо. И преди всичко нека Кремъл знае, че ще бъдат готови за неговата атака.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК