Германия, Франция и Полша настояват Москва да се ангажира със смислен диалог

Европейските лидери се обединиха за поддържане на мира в Европа чрез дипломация и ясни послания

09.02.2022 | 14:27 Редактор: Теодора Патронова

Германия, Франция и Полша призоваха Русия да работи за успокояване на ситуацията на украинската граница. В поредния кръг от преговори европейските лидери се обединиха за поддържане на мира в Европа чрез дипломация и ясни послания.

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с президентите на Франция и Полша Еманюел Макрон и Анджей Дуда. Тримата настояха Москва да се ангажира със смислен диалог по европейската сигурност.

"Нашата обща цел е да предотвратим война в Европа. Разполагането на руски войски по границата с Украйна е много притеснително и нашата оценка на ситуацията е единна. Както и нашата позиция по въпроса - всяко по-нататъшно посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неприемливо и ще доведе до широкообхватни последици за Русия - политически, икономически и геостратегически", изтъкна Шолц.

"Трябва да намерим решение, за да избегнем войната. Вярвам, че ще го постигнем. Според мен най-важното днес е единството и солидарността", заяви Дуда.

"Виждам възможността за преговори с участието на Москва и Киев относно конфликта в Източна Украйна, за да продължим напред с конкретни, практически решения за намаляване на напрежението между Русия и Запада", допълни Макрон. 

Напрежението между Запада и Русия ескалира заради струпването на руски военни по границата с Украйна. Това породи опасения, че Москва може да планира инвазия. Русия отрича да има такива намерения.

А Путин, който поиска широки гаранции за сигурност от НАТО и Съединените щати, каза след разговорите си с Макрон, че Москва ще направи всичко, за да намери компромиси, които са подходящи за всички. В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън засили натиска върху Москва, като предупреди, че ще прекрати спорния нов газопровод "Северен поток 2" от Русия до Европа, ако танкове влязат в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК