Черен рекорд по смъртни случаи от Ковид-19 през януари отбеляза Кипър

Най-много новозаразени през последните две седмица са деца и юноши

05.02.2022 | 08:51 Редактор: Ваня Кузманова
Черен рекорд по смъртни случаи от Ковид-19 през януари отбеляза Кипър

Януари постави рекорд от началото на пандемията в Кипър по брой смъртни случаи от Ковид-19, отчита публикуваният в петък национален доклад на здравното министерство за епидемичната обстановка. Експертите алармират и че най-много новозаразени през последните две седмици са деца и юноши.

Рекордните 96 смъртни случаи, дължащи се на коронавируса като основна причина, са регистрирани през януари. Общо 104 души, които са имали Ковид-19, са починали през месеца, се уточнява в доклада.

Досега най-много болни, загубили битката с вируса - 95, имаше през август миналата година. 70% от починалите през миналия месец не са били ваксинирани, посочват още здравните експерти.

Започналата през януари тенденция за намаляване на ежедневния брой на положителните случаи на коронавирус е спряла през последните две седмици, показват данните в доклада.

От направените близо 1,5 млн. PCR и бързи тестове в периода от 19 януари до 2 февруари са открити малко над 31 000 новозаразени, чиято средна възраст е 31 години.

Най-много – почти 34% от тях, са деца и младежи до 19-годишна възраст. Експертите обясняват високия им дял със значителното увеличаване на тестовете в училищата, предаде БНР. 

С коронавирус бе диагностициран в петък и здравният министър Михалис Хаджипанделас. Той обяви, че има леки симптоми, тъй като е ваксиниран.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
медицина
преди 2 години
Ако сравните данните в Кипър с нашите, ще разберете колко по-скапана е нашата здравна система! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Всички сме едно цяло и привидните граници и деления са смешни.. Сигнализирай за неуместен коментар