Черен рекорд - над 78 хил. са новозаразените във Великобритания за ден

От тях 4 671 са с новия вариант Омикрон

15.12.2021 | 22:20 Редактор: Жаклина Иванова
Черен рекорд - над 78 хил. са новозаразените във Великобритания за ден

Великобритания отчете най-високия брой заразявания за денонощие от началото на пандемията - 78 610 души. От тях 4 671 са с новия вариант Омикрон. Премиерът Борис Джонсън даде специален брифинг.

Предишната най-висока бройка бе на 8 януари – 68 053 души. Печалните данни идват в деня, в който влезе в сила "План Б" на правителството за ограничаване на заразяванията с новия вариант на Ковид-19 Омикрон.

Те включват задължително носене на маски почти навсякъде, ваксинационни паспорти за посещаване на големи събития и нощни клубове и задължително ваксиниране на работниците в националното здравеопазване. С високи темпове напредва и програма с бустер ваксините. Само днес са поставени близо 657 000 трета доза ваксини.

По-рано ръководителят на Агенцията за здравна сигурност доктор Джени Харис предупреди, че "вариантът Омикрон вероятно е най-значимата заплаха от началото на пандемията".

На брифинга Борис Джонсън отново подчерта колко е важно да продължава програмата с бустер ваксините и благодари на всички от националното здравеопазване, чиито екипи ще работят денонощно и по коледните празници.

Благодарност бе изразена също към оказващите помощ военни и към многохилядната армия от доброволци.

Джонсън изнесе данни, че 45% от пълнолетното население вече е с трета доза ваксина и 88% от хората над 70 години, информира БНР.

Амбицията е всички пълнолетни да бъдат с трета доза до края на декември. Засега не се предвиждат допълнителни ограничения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК