Джонсън: Очаква ни цунами от Омикрон във Великобритания

Нивото на тревога за Ковид-19 в Обединеното кралство беше повишено от трета на четвърта степен

13.12.2021 | 07:20 Редактор: Теодора Патронова

Очаква се цунами от новия вариант на коронавируса - Омикрон, във Великобритания. Това обяви премиерът Борис Джонсън.

В обръщение той заяви, че все още не се знае колко тежко протича Омикрон, но за да е защитено населението, до края на годината ще бъдат предложени бустерни дози на всички над 18-годишна възраст.

"Страхувам се, че сега сме изправени пред извънредна ситуация в нашата битка с новия вариант. Ясно е, че две дози ваксина просто не са достатъчни, за да дадат нивото на защита, от което всички се нуждаем. Но добрата новина е, че нашите учени са уверени, че с трета доза всички можем да повишим нашето ниво на защитата. Към момента нашите учени не могат да кажат, че Омикрон протича по-тежко. И дори това да се окаже вярно, ние вече знаем, че е толкова по-заразен, че една вълна от новия вариант на коронавируса при население, което не е защитено, би застрашило нивото на хоспитализация и да доведе, за съжаление, до много смъртни случаи", обясни Джонсън. 

Няколко часа по-рано нивото на тревога за Ковид-19 в Обединеното кралство беше повишено от трета на четвърта степен заради новия вариант. Това означава висок риск от разпространение. За последно страната е обявявала четвърта степен през май.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК