Великобритания с най-висок ръст новозаразени от януари насам

30% от всички случаи се дължат на Омикрон

10.12.2021 | 22:28 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания с най-висок ръст новозаразени от януари насам

Обединеното кралство отбеляза в петък най-голям брой новозаразени с Ковид от януари насам. Това съобщи държавният секретар по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство Майкъл Гоув. Той призна, че страната е изправена пред "дълбоко тревожна ситуация", тъй като щамът Омикрон се разпространява бързо, като броят на случаите се удвоява на всеки два до три дни в Англия.

В петък 58 194 британци са регистрирани като положителни.

"На 9 януари за последно новозаразените са били повече - 59 937 случая. Днес 30% от всички случаи се дължат на щама Омикрон", допълни Гоув пред журналисти след среща с лидери на регионите на Обединеното кралство.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви, че ако тенденцията продължи, се очаква Омикрон да стане доминиращ вариант в Обединеното кралство до средата на декември, с над един милион инфекции до края на този месец. Досега има 1265 потвърдени случая на Омикрон.

Агенцията допълва, че ранният анализ на около 500 души, заразени с Omicron, показва, че ваксините на AstraZeneca и Pfizer "не са достатъчно ефективни - толкова, колкото бяха срещу щама Делта, например". Бустерната доза също не е от полза, тъй като вдига имунитета с една 5%, информира БГНЕС.

Обединеното кралство е регистрирало най-висока смъртност в Европа - 146 255, въпреки че пред последната седмица се е задържала на стабилно ниво.

В сряда премиерът Борис Джонсън обяви редица по-строги ограничения, които той нарече "План Б", включително задължително носене на маски в музеи, театри и кина от петък и насоки за работа от вкъщи от понеделник.

Новите разпоредби ще бъдат подложени на дебат и гласуване в Камарата на общините следващата седмица, но се очаква да бъдат одобрени въпреки противопоставянето на някои тори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК