Руски учени разработиха ново вещество за възстановяване на мозъчните клетки

Ефективността на лекарството е доказана в лабораторни условия при експерименти върху гризачи

02.02.2022 | 09:08 Редактор: Жаклина Иванова
Руски учени разработиха ново вещество за възстановяване на мозъчните клетки

Ново синтезирано вещество, подпомагащо възстановяването на мозъчните клетки и коригиране на последствията от черепно-мозъчни травми, разработиха учени от Националния изследователски университет "БелГУ". Ефективността на лекарството е доказана в лабораторни условия при експерименти върху гризачи, съобщиха от пресслужбата на университета.

Според университетски експерти разпространението на черепно-мозъчни травми в света е от 95 до 783 на 100 хиляди души годишно, а смъртността е от 9,5 до 66 на 100 хиляди. Този вид нараняване е една от основните причини за инвалидност сред населението. Освен това, вторичното увреждане на мозъка при травма може да достигне 2/3 от общата площ.

Основните фактори, определящи степента на вторично увреждане на нервната тъкан при черепно-мозъчни травми, са ексайтотоксичност (токсичният ефект от високо съдържание на "възбуждащи" аминокиселини), възпаление, образуване на реактивни свободни кислородни радикали, активиране на липидната пероксидация, и задействане на механизмите на апоптоза - "програмирана" клетъчна смърт, обясни ръководителят на института по фармакология на живите системи към университета в Белгород проф. Михаил Покровский.

Фармаколозите са доказали, че е възможно да се смекчи ефектът от вторичното мозъчно увреждане с помощта на синтезираното от тях производно на етилтиадиазол. Според учените веществото има антиоксидантна и антихипоксична активност и блокира активирането на свободните радикални процеси, както и липидната пероксидация на клетъчните мембрани при остри нарушения на регионалното и общото кръвообращение, предаде БГНЕС.

В рамките на експеримента, половин час преди симулацията на умерена черепно-мозъчна травма, лабораторните плъхове са били инжектирани с новото лекарство в доза от 50 mg/kg при спазване на всички етични стандарти.

Изследването на степента на ориентировъчно-изследователска активност, двигателната координация на движенията и редица други характеристики показа, че показателите при гризачите с фармакологична корекция с новия препарат са 2-3 пъти по-високи от тези на представителите на контролната група.

Научният екип смята да продължи изследванията в контекста на лечението на черепно-мозъчни травми при хората, заяви проф. Покровский.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК