"Отровата оставя следи" - филмът за Навални, в който има и българско участие

В лентата се разкриват подробности за обстоятелствата, довели до отравянето

01.02.2022 | 19:15 Редактор: Искра Ангелова

Отравянето на Алексей Навални отново в светлините на прожекторите. Документален филм за опита за убийство на руския опозиционер разкрива детайли около покушението. В създаването на лентата участва и българският журналист Христо Грозев от разследващия сайт bellingcat, който първи разкри извършителите на атаката.

Декември 2020 година - няколко месеца след отравянето на Алексей Навални, разследване на сайта bellingcat води до извършителите на покушението. По-късно разкритията на екипа, ръководен от българския журналист Христо Грозев, се превръщат и в основа за създаването на документалния филм за атаката срещу руския опозиционер.

"Голяма част от филма представлява разследването на опита за отравяне на политика Алексей Навални", сподели Грозев.

В лентата се разкриват подробности за обстоятелствата, довели до отравянето, както и участието на агенти на руската Федерална служба за сигурност в атаката.

По думите на Грозев филмът е предизвикал емоционални реакции в Русия. Той отчита, че след отравянето на Навални се наблюдава промяна.

"До преди това Кремъл управляваше чрез дезинформация, чрез държане на голяма част от страната в пасивно състояние, но след това разследване, след като голяма част от обществото видя, че всъщност неговото правителство има отдел за поръчково убийство, беше много трудно да задържи такава пасивност", допълни той.

Но борбата на опозицията и на Навални не е приключила, подчертава журналистът. Според него скоро срещу Навални ще бъдат нови повдигнати обвинения. Този път в тероризъм, а целта - да остане в затвора. Кремъл ще продължи да преследва и медиите, за да запази стабилността във властта си.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК