Шофьорите на камиони в Канада настъпват, блокираха и границата със САЩ при Албърта

Към протестиращите се присъединиха хиляди граждани, които са срещу задължителната имунизация

31.01.2022 | 18:57 Редактор: Тодор Петров

Продължават протестите на шофьори на камиони в Канада срещу задължителната ваксинация за бранша. Трафикът в столицата Отава е силно затруднен. В знак на протест има блокада и на границата между Съединените щати и канадската провинция Албърта.

Протестът под надслов "Конвой на свободата" парализира почти напълно трафика в центъра на столицата. През уикенда към демонстрацията на шофьорите се присъединиха и хиляди други граждани, които са против Ковид ограниченията и задължителната имунизация. 

Властите призоваха недоволните да прекратят шествията. Започнало е и разследване на предполагаеми вандалски прояви от страна на протестиращите. 

Недоволните са категорични, че няма да спрат, докато управляващите не оттеглят изискването за имунизация срещу Ковид-19 за шофьорите, които правят курсове зад граница. По-рано премиерът Джъстин Трюдо заяви, че няма да се поддаде на натиска. 

"Близо 90% от шофьорите в тази страна са ваксинирани. Близо 90% от канадците са ваксинирани. Малцинство с неприемливи виждания не представлява мнението на канадците, които знаят, че следването на науката е най-добрият начин да осигурим свободите и правата си", подчерта той. 

Заради напрежението в столицата премиерът и семейството му са били евакуирани. Не се съобщава новото им местонахождение от съображения за сигурност. 

На този фон - протести срещу Ковид мерките, организирани от шофьори на камиони, се очакват и в Съединените щати. Демонстрация се проведе и в Нидерландия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
фен
преди 2 години
1
7 rate up comment rate down comment 1
Крум Пашов
преди 2 години
Браво! Една българска медия да се престраши да напише какво става в Канада и света.Къде са онези революционните сайтове и медии?Здраво са се навели на началниците. Сигнализирай за неуместен коментар