Петролните пазари бележат добро представяне - на какво се дължи?

Москва може да започне инвазия срещу Украйна и да наруши енергийните потоци

31.01.2022 | 13:20 Редактор: Ваня Кузманова
Петролните пазари бележат добро представяне - на какво се дължи?

Петролните пазари започнаха седмицата въодушевени от признаци на устойчиво глобално търсене и продължаващо напрежение около Украйна, извеждайки Brent на курс за най-доброто си представяне през януари от поне 30 години.

Глобалният бенчмарк се повиши с 1,1%, основавайки се на поредица от шест поредни седмични печалби, при които цените достигнаха най-високото ниво от 2014 г. West Texas Intermediate нарасна до близо $88 за барел, след като миналата седмица се покачи с 2%.

С десетки хиляди руски войници, струпани близо до Украйна, има опасения, че Москва може да започне инвазия и потенциално да наруши енергийните потоци. Според Пентагона, Москва допълнително е увеличила броя на войските си през уикенда. Кризата ще бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН по-късно в понеделник.

Петролът се повиши този месец, когато световните пазари се затегнаха, като водещи банки и петролни компании заявиха, че петролът скоро може да надхвърли 100 долара за барел. Междувременно стана известно, че страните от ОПЕК+ не успяха да посрещнат изцяло планираното увеличение на производството през последните месеци. Алиансът се събира в сряда, за да оцени пазара. 

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК