САЩ и ЕС са почти готови с антируските санкции при влошаване на ситуацията с Украйна

Те могат да засегнат транзакциите с държавния дълг на Руската федерация

29.01.2022 | 09:39 Редактор: Теодора Патронова
САЩ и ЕС са почти готови с антируските санкции при влошаване на ситуацията с Украйна

Съединените щати и Европейският съюз са близо до завършване на разработването на антируски санкции, които могат да бъдат въведени в случай на влошаване на ситуацията около Украйна. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници и поверителни документи.

Според агенцията санкциите могат да засегнат транзакциите с държавния дълг на Руската федерация. Освен това ограниченията предполагат забрана на "най-големите руски банки да извършват някои междубанкови транзакции в долари". Активите могат да бъдат замразени и достъпът до капиталовите пазари на „определени банки и свързани с правителството предприятия“ ограничен. Ограниченията могат да засегнат и "руските олигарси" и държавните предприятия.

Bloomberg подчертава, че представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и ръководството на европейските държави от няколко седмици договарят подробностите за евентуални санкции. Сега този процес е "близо до завършване", отбелязва агенцията. В същото време, според нейната информация, САЩ и европейските им съюзници все още не са съгласни каква точно трябва да е причината за въвеждането на ограничения, както и какви мерки трябва да се предприемат в случай на "агресивни или дестабилизиращи стъпки, които не водят до последващо нахлуване на руски сили в Украйна", съобщи "Фокус".

По-рано американската администрация многократно заплашваше да наложи изключително строги санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. В същото време представители на Белия дом отговориха на повечето въпроси относно конкретни възможни мерки, че не изключват нищо, но не направиха недвусмислени изявления.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК