САЩ говорят на Украйна за война, Русия не иска такава

Лавров: Преговорите със САЩ и НАТО за сигурността не са приключили

28.01.2022 | 13:47 Редактор: Тодор Петров

Американският президент предупреди украинския си колега, че има "явна възможност" Русия да нахлуе в Украйна през февруари. Джо Байдън е казал това на Володимир Зеленски в телефонен разговор. 

В телефонен разговор, продължил два часа, Байдън и Зеленски са обсъдили ситуацията по украинската граница. Американският президент е потвърдил готовността на Съединените щати, заедно с техните съюзници и партньори, да отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна. 

"Имах дълъг телефонен разговор с Джо Байдън. Обсъдихме текущите дипломатически усилия за деескалация на напрежението и съгласувахме бъдещите си съвместни действия", заяви Зеленски.

Байдън е заявил още, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за Украйна, която е под натиск в резултат на струпването на руски войски. Украинският лидер посочи скорошен пробив в преговорите с Русия в Париж и заяви, че се надява споразумението за прекратяване на огъня с бунтовниците в Източна Украйна да бъде запазено. 

От друга страна се появи информация, че Байдън и Зеленски не са могли да се споразумеят за нивото на риска от възможна руска атака. А руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за четири радиостанции, че ако зависи от Русия, война няма да има. 

"Ако зависи от Руската федерация, война няма да има. Ние войни не искаме, но и да погазват грубо нашите интереси, да игнорират нашите интереси няма да позволим", заяви Лавров.

Той каза още, че засега преговорите със САЩ и НАТО по въпросите на сигурността не са приключили.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
DEATH TO PUTIN
преди 4 месеца
2
1 rate up comment rate down comment 1
DEATH TO PUTIN
преди 4 месеца
1
3 rate up comment rate down comment 1
DEATH TO PUTIN
преди 4 месеца