Песков: САЩ не ни дават поводи за оптимизъм, не отчитат нашите съображения

Главният въпрос на руската позиция е, че е недопустимо по-нататъшното разширяване на НАТО на изток

27.01.2022 | 15:27 Редактор: Здравко Черкезов
Песков: САЩ не ни дават поводи за оптимизъм, не отчитат нашите съображения

Американският отговор за руските предложения за взаимни гаранции за сигурност не дава поводи за оптимизъм. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В документа няма положителна реакция на главния въпрос, допълни министърът на външните работи Сергей Лавров.

"Американският отговор е предаден на президента Владимир Путин, рано е за заключения, необходимо е време за анализиране на документа", заяви Дмитрий Песков и допълни:

"Не може да се каже, че нашите съображения са били отчетени или че е била демонстрирана готовност да бъдат отчетени нашите притеснения".

Министърът на външните работи Сергей Лавров каза от своя страна, че реакцията на Съединените щати предполага започването на сериозен разговор, но само по второстепенните въпроси:

"Ще напомня, че главният въпрос е нашата ясна позиция, че е недопустимо по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на ударни оръжия, които могат да застрашават територията на Руската федерация", заяви той, цитиран от БНР.

Американският отговор за руските предложения за взаимни гаранции за сигурност беше предаден в сряда от посланика на Съединените щати в Москва Джон Съливан на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко. 

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК