ОИСР започва преговори за членство с 6 държави, България е сред тях

Процесът ще включва задълбочена оценка на над 20 технически комисии

26.01.2022 | 11:08 Редактор: Ваня Кузманова
ОИСР започва преговори за членство с 6 държави, България е сред тях

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че започва преговори за членство с шест държави, сред които и България. Това става ясно от съобщение на сайта на организацията.

Заедно с нас процес по членство започват още Аржентина, Бразилия, Хърватия, Перу и Румъния.

Стъпката следва "внимателно обсъждане" на базата на рамката за прием на нови членове и "напредъкът, постигнат от шестте страни", откакто е подадена първата им заявка за членство, става ясно още от съобщението.

"Индивидуални пътни карти за подробен процес на оценка ще бъдат подготвени и осигурени на тези страни, които потвърдят своето придържане към ценностите, визията и приоритетите на ОИСР", се посочва още в текста.

След като бъдат получени отговори от страните кандидатки на официалното писмо на генералния секретар, ще бъде приета пътна карта от Съвета на ОИСР и ще бъдат зададени индивидуални условия, правила и цялостен процес за прием. Писмо е изпратено до премиера Кирил Петков.

Процесът ще включва задълбочена оценка на над 20 технически комисии за съответствието на страните със стандартите, политиките и практиките на ОИСР.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК