Борисов пред ОИСР: Имахме впечатляващ икономически растеж преди пандемията

"С най-нисък външен дълг в Европа", изтъкна премиерът

29.01.2021 | 14:44 Редактор: Тодор Петров
Борисов пред ОИСР: Имахме впечатляващ икономически растеж преди пандемията

"България имаше впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното представяне на изготвения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Икономическия преглед на България.

Премиерът изтъкна, че страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в IT сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др. 

Министър-председателят отбеляза, че в годините пазарът ни бе преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави, съобщи правителствената пресслужба.

"Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до 3 процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват", посочи премиерът Борисов.

"Поздравявам България за плодотворната и задълбочаваща се ангажираност с ОИСР, вие се един от най-активните ни партньори", заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в рамките на онлайн конференцията.

"Благодаря за добрите оценки, които дадохте за България. Много внимателно четем и препоръките, съобразяваме се с тях, ще направим всичко възможно те бързо да бъдат реализирани“, категоричен бе българският премиер.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК