Ноцебо - как самовнушението влияе на ефекта от ваксините срещу Ковид-19

Не подценявайте опасността от страничните ефекти, но и собственото Ви въображение може да ги породи

24.01.2022 | 10:30 Редактор: Ваня Кузманова
Ноцебо - как самовнушението влияе на ефекта от ваксините срещу Ковид-19

Всички са чували за плацебо ефекта: в определени случаи здравето на пациенти се подобрява от хапчета без никакъв лечебен ефект - просто защото хората вярват на тези хапчета. Тъкмо от това психологическо въздействие се възползва и хомеопатията, чиито препарати също не съдържат признати лечебни субстанции.

А чували ли сте за "ноцебо"? Концепцията е същата, макар и обърната наопаки. Става дума за онези случаи, в които определена терапия има отрицателни вторични последици. Например, ако една ваксина предизвиква вторични неприятни ефекти. Когато вместо истинската ваксина на контролната група се инжектира просто безобиден разтвор с готварска сол, именно тогава говорим за "ноцебо". И понеже хората в тази контролна група не знаят, че са получили фалшива ваксина, при част от тях също се появяват странични ефекти.

Учени от САЩ и от Германия систематично изучават ноцебо ефекта при ваксинациите срещу Ковид-19. И установяват нещо, което ни кара много да се замислим: над 35% от пациентите, получили фалшива ваксина, се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, обичайни при истинската ваксина - например, главоболие и умора.

А при близо 16% от пациентите се появяват локални последствия като зачервявания, болки в ръката или отоци. След втората "доза" още повече пациенти се оплакват от главоболие и умора - над 31%. А от локални странични ефекти по-малко - близо 12%.

При реално ваксинираните страничните ефекти от инжекцията са по-често явление. След първата доза почти половината пациенти се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, а близо 70% - от локални. След втората инжекция броят на тези оплаквания нараства с още десетина процента.

Всички тези данни са от изследване на Юлия Хаас и Сара Балу от Медицинския факултет в прочутия Харвардски университет, проведено заедно с Фридерике Бендер от университета в Марбург и с още лекари от САЩ. Колективът е проучил данните от 12 изследвания на ваксинации, включващи общо над 45 000 пациенти, ваксинирани през последните 16 години, половината от които са получили ноцебо, пише DW. 

Като междинно обяснение: ясно е, че както при плацебо, така и при ноцебо ефекта става дума за самовнушение. Хората от контролните групи просто си въобразяват, че лекарството е помогнало, или че ваксината е причинила странични ефекти.

В обобщение: не подценявайте опасността от странични ефекти след ваксинация, но имайте предвид, че и собственото Ви въображение може да ги породи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
блуба
преди 2 години
Айде сега изкараха хората, които не искат да се ваксинират и хипохондрици... Егати. Сигнализирай за неуместен коментар