Странични ефекти след ваксинацията с Ковид-19: Какво показват числата?

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията

19.01.2022 | 22:17 Редактор: Жаклина Иванова
Странични ефекти след ваксинацията с Ковид-19: Какво показват числата?

От началото на пандемията в Германия са подадени над 1200 молби за обезщетения заради вреди, евентуално свързани с ваксинацията срещу Ковид-19. По данни на "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" до момента решение е взето само по 54 от тях. От тях са потвърдени 18, а 30 са отхвърлени, 3 са предадени на друга инстанция, от чиято компетентност зависи решаването на случая, а един от случаите е приключен по други причини.

За останалите два случая няма налична информация. Не са известни и подробности за тежестта на уврежданията или размера на обезщетенията.

Абсолютният брой не дава пълноценна информация за риска от ваксините

Щети от ваксинация, според германския Закон за защита от инфекции, представляват "здравни и икономически последици от увреждания, които са настъпили в резултат на необичайно силни реакции от ваксините, надхвърлящи обичайните". Към тях не спадат общоизвестните странични ефекти като главоболие, втрисане или висока температура, пише DW.

Общият брой подобни молби за обезщетения не дава пълноценна информация за риска от ваксините. Той може да бъде изчислен само като съотношение към общия брой ваксинации. В Германия са поставени над 155 милиона дози от ваксините срещу коронавирус. Това значи, че на всеки 125 000 имунизации е подавано по едно заявление за обезщетение от неблагоприятни странични ефекти.

Оценката на риска трябва да се прави в съотношение с ползата от ваксините. Данните до момента сочат, че малцинството германци, които не са ваксинирани, съставляват мнозинството от пациентите в интензивните отделения.

"Според досегашните данни, сериозните странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение между ползата и риска от ваксините“, се казва в последния доклад на института "Пол Ерлих", който отговаря за безопасността на ваксините в Германия.  

Но всичко това бива напълно игнорирано, когато някои използват броя на страничните ефекти като средство за насаждане на страх. Подобно развитие наблюдавахме в Австрия миналата седмица. По данни на обществената медия ORF до края на 2021 година в Австрия 370 души са подали заявление за обезщетение след страничен ефект от ваксинация.

Сред изброените случаи има както безобидни реакции, така и по-сериозни медицински заболявания като миокардити и тромбози. Практиката показва, че около 10 до 15 процента от заявленията получават положителен отговор, заяви преди ORF инфекционистът Хервих Коларич.

Трябва да се има предвид, че при подадени 350 заявления се пада по едно оплакване на всеки 50 000 ваксинации, подчерта експертът. Във всеки един от случаите трябва да се изискват медицински експертизи, за да се провери каква е вероятността уврежданията на здравето да са наистина от ваксината.

Но в социалните мрежи скептиците към ваксините използват абсолютния брой на тези заявления, за да предизвикат страх от странични реакции. С подвеждаща информация за предполагаеми смъртни случаи от ваксинация също се прави опит тя да бъде представена като опасна. Необходимо е обаче първо да се докаже причинно-следствената връзка между ваксината и уврежданията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 4 месеца
То данни тепърва ще се трупат и чак след време ще стане ясно.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Няма как да кажат, че ваксините не са ефективни,защото много пари са набутали за тях, а и очакванията са са много повече печалби. Сигнализирай за неуместен коментар