Задължителна ваксинация в Австрия, а по-леки мерки във Франция заради Ковид-19

В Израел отпада карантината за деца, контактни на заразени

21.01.2022 | 18:38 Редактор: Жаклина Иванова

Австрия стана първата европейска държава, която одобри задължителна ваксинация срещу коронавирус. Законът трябва да влезе в сила на 1 февруари. Франция пък поетапно облекчава ограниченията. А в Израел карантината за деца, контактни на заразени, отпада.

От средата на март неваксинираните пълнолетни граждани в Астрия ще трябва да плащат глоба до 3 600 евро.

"Ако искаме да счупим кръга на локдауните, ние се нуждаем от този закон. Необходим е, за да се защитим от Ковид-19, и за да се постигне висок имунитет в обществото до есента", заяви министърът на здравеопазването на Австрия Волфганг Мюкщайн.

Пред парламента на Виена обаче се събраха недоволни, които се обявиха против задължителната ваксинация. Сега над 70% от австрийците са със завършен ваксинационен цикъл.

А след Великобритания и Франция, от 2 февруари Австрия поетапно облекчава ограниченията срещу Ковид-19. Отново отварят дискотеките, падат рестрикциите за броя посетители на спортни, културни и развлекателни обекти, и се слага край на работата от вкъщи.

Но експерти съветват хората все пак да са внимателни и отговорни, защото Омикрон продължава да се разпространява.

"Най-важното послание, което трябва да отправим е, че трябва да сме бдителни, защото сме в средата на вълната Омикрон. Продължавайте да сте бдителни и не подценявайте ситуацията", призова инфекционистът Ан-Клод Кремю.

В Израел пък отпада карантината за деца, контактни на заразени с коронавирус. Вместо това те ще трябва да бъдат тествани два пъти седмично у дома.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК