Американско проучване: Пробиотиците редуцират симптомите на Ковид-19

Те биха помогнали в страни, където няма постоянна наличност на ваксини

21.01.2022 | 14:47 Редактор: Ваня Кузманова
Американско проучване: Пробиотиците редуцират симптомите на Ковид-19

Учени разкриха възможността за редуциране на симптомите на Ковид-19 след прием на пробиотици.

Наблюдения направени в едно клинично проучване на САЩ показват как ежедневната употреба на пробиотика Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) би могъл да предпази от развитие на симптоми на коронавируса в случаи, когато се използва като постекспозиционна профилактика след среща с SARS‑CoV‑2 в рамките на седем дни.

Най-скорошно направените проучвания показват, че профилактиката с бактериалните видове Lactobacillus би могла да спре развитието на инфекциите на горните и долните дихателни пътища, да подобри резултатите в случаите на пневмония и дори да намали тежестта на сепсис при здрави бебета.

Следователно приемът на пробиотици би могъл да бъде много полезен и да понижи риска при Ковид-19. Този превантивен метод би могъл да подпомогне при справянето със заболяването в много страни и региони, до които няма постоянна наличност на ваксини срещу вируса.

От наблюдаваните до момента пробиотици, Lactobacillus rhamnosus GG дава най-добри резултати в проведените различни клинични проучвания и in vivo експерименти.

В проучването са се включили общо 182 лица на възраст над една година, които са имали контакт в домашни условия с човек диагностициран с Ковид-19 през последните седем дни.

Повече по темата четете в puls.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК