Пробиотиците имат положителен ефект при редица заболявания

Те са част от терапията срещу акне

19.01.2022 | 21:47 Редактор: Жаклина Иванова
Пробиотиците имат положителен ефект при редица заболявания

Пробиотиците, произведени от полезни бактерии, могат да имат положителен ефект при много заболявания, включително акне -  хронично възпалително състояние на кожата, което може да продължи от няколко месеца до (в най-лошия случай) няколко десетилетия.

Акнето обикновено се появява по време на пубертета и изчезва преди 25-годишна възраст по причини, които все още не са известни.

Неговото влияние върху живота на засегнатите може да бъде огромно, тъй като засяга визията им, а конвенционалната медицина не може да предложи задоволителна терапия.

Кои бактерии поддържат акнето?

Въпреки че не са единствената причина, някои бактерии, като Propionibacterium acnes, участват в развитието на акне или допринасят за неговото активиране.

В най-сериозните случаи се използват антибиотици, които не могат да предотвратят рецидивите и могат да благоприятстват появата на все по-устойчиви бактерии.

Propionibacterium acnes е част от нормалната флора на кожата.

Следователно, това не е пряката причина за акне. Въпреки това, при наличие на акне, в кожния микробиом може да се наблюдава прекомерно висок дял от тази бактерия.

Пробиотиците са част от терапията срещу акне

Пробиотиците, които обикновено се приемат под формата на хранителни добавки, могат да присъстват и в кремовете и да снабдят бактериалната флора на кожата с полезни бактерии за създаване на здравословен баланс, който предотвратява прекомерния растеж на вредни бактерии и намалява риска от акне.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК