Кога е най-удачно да приемаме пробиотик?

Пробиотичните бактерии ни предпазват от болестотворните микроорганизми

03.11.2021 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова
Кога е най-удачно да приемаме пробиотик?

Пробиотиците са полезни бактерии, живи микроорганизми, които живеят в нашето тяло и участват активно във всички процеси в него. Без тях храносмилането е немислимо, имунната система не би могла да извършва функциите си нормално, кожата ни не би могла да ни предпазва от всички външни фактори.

Пробиотичните бактерии ни предпазват от болестотворните микроорганизми, които атакуват тялото постоянно.

Пробиотиците се срещат не само под формата на хранителна добавка. Те са около нас, намирайки се в редица храни, богати на полезни бактерии – ферментирали зеленчуци, кисело мляко, ферментирали напитки с естествено култивирани полезни бактерии.

Пробиотичните добавки, от друга страна, обикновено се предлагат под формата на различни таблетки. Лекарите съветват те да се приемат едновременно с прием на антибиотици, за които знаем, че наред с болестотворните бактерии убиват и полезните.

Съветите за това кога да приемате пробиотик са различни. Всеки препарат има индивидуални препоръки за прием, описани в листовката. Лекарите също дават различни съвети. Някои смятат, че приемът на пробиотик трябва да става преди прием на антибиотик, други - след него. Има и мнения, че приемът трябва да е няколко часа след антибиотика.

Според healthdigest.com най-доброто време за прием на пробиотик или консумация на пробиотична храна е, когато нивото на стомашни киселини е най-ниско. Това се случва, когато сте гладни или не сте яли нищо поне 3-4 часа.

Когато се храните или скоро сте се нахранили, стомахът, панкреасът, черният дроб са съставили меланж от храносмилателни ензими, сокове и киселини, които имат за задача да разградят храната до съставните ѝ части.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК