Шолц: Трябват по-решителни действия в борбата с климата, Европа не може сама да спре кризата

Това, което искаме да постигнем, е промяна на парадигмата в международната политика за климата, посочи германският канцлер

19.01.2022 | 20:57 Редактор: Жаклина Иванова
Шолц: Трябват по-решителни действия в борбата с климата, Европа не може сама да спре кризата

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че по време на председателството на Германия на Г-7 ще настоява за по-решителни действия в борбата с климатичните промени, предаде ДПА.

Европа не може сама да предотврати климатична криза, каза Шолц на онлайн дискусия, организирана от Световния икономически форум вместо обичайната му среща в Давос.

"Ние ще използваме нашето председателство на Г-7, за да превърнем групата в ядро на международен клуб за климата. Това, което искаме да постигнем, е промяна на парадигмата в международната политика за климата: повече няма да чакаме най-бавните и най-неамбициозните; вместо това ще водим с пример", каза той.

Според него "факторът с цената" за поемането на ангажименти за смекчаване на климатичните промени би трябвало да се превърне в конкурентно предимство чрез договаряне на общи минимални стандарти.

"Амбициозни, смели и готови за сътрудничество - това ще бъдат ръководните принципи на климатичния клуб", изтъкна Шолц.

По думите му членовете на клуба би трябвало да поемат ангажимент за ограничаване на глобалното повишение на температурата до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и за постигане на въглеродна неутралност най-късно до 2050 г., предаде БТА.

Германия пое председателството на Г-7 от началото на тази година. В групата влизат също така САЩ, Франция, Италия, Япония, Канада и Великобритания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК