"Финансово бреме": Канадската провинция Квебек иска данък за неваксинираните

Те нямат право да пазаруват в магазини, в които се продават алкохол и канабис

13.01.2022 | 23:13 Редактор: Жаклина Иванова

Канадската провинция Квебек иска да въведе извънреден данък за онези, които не се ваксинират. По думите на провинциалния премиер Франсоа Лего те представляват "финансово бреме" и "задръстват болниците".

"Обсъждаме допълнителна здравна такса за всички пълнолетни, които отказват да се ваксинират", каза Лего.

По официални данни, в провинция Квебек с нейните 8 млн. жители в момента са приети в болница 2742 пациенти с Ковид-19, от които 255 са в интензивното отделение. С оглед отново увеличаващите се инфекции, към края на годината в Квебек пак бяха въведени строги ограничения на обществения живот, включително нощен полицейски час и забрана за големи частни събирания.

Неваксинираните освен това нямат право да пазаруват в магазини, в които се продават алкохол и канабис, пише DW.

Опозицията разкритикува намеренията на провинциалното правителство. Лидерът на Консервативната партия Ерик Дюхайм каза в Twitter, че новата такса ще "разедини" обществото. А лидерката на Либералната партия на Квебек Доминик Англад - привърженичка на задължителната ваксинация – смята новия данък за "отклоняване на вниманието от важните теми".

На много места по света се обсъждат санкции за нежелаещите да се ваксинират. В Канада федералното правителство предложи на тях да не им се плащат обезщетения при безработица. Сингапур пък обяви, че вече няма да покрива разходите за лечение от Ковид на хора, които отказват да се ваксинират.

Германия за кратко беше отменила безплатните тестове, които се изискват за достъп до различни прояви на обществения живот, но след като нарасна броят на инфекциите от Омикрон, отново ги въведе, а Италия направи ваксинацията задължителна за всички хора над 50 години и въведе глоби за онези, които отказват ваксината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Да заповядаДа му дам една БОМБАИЗМАМНИЦИ Сигнализирай за неуместен коментар