Европа пак затяга мерките срещу Ковид-19, ограничават се предимно неваксинираните

Омикрон ще засегне най-тежко страните с ниска ваксинация, прогнозират от СЗО

11.01.2022 | 19:05 Редактор: Жаклина Иванова

Европа с ново затягане на мерките срещу коронавируса. Австрия и Италия въведоха ограничения, които засягат предимно неваксинираните.
Световната здравна организация предупреди - възможно е до два месеца над половината население на Европа да се зарази с новия вариант Омикрон.

Омикрон ще засегне най-тежко страните с ниска ваксинация. Това прогнозира ръководителят на Европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге. Той изрази дълбока загриженост от разпространението на варианта в Източна Европа и призова правителствата да предприемат мерки.

"Държавите, които все още не са засегнати от силно от Омикрон, имат затварящ се прозорец от възможности да действат сега. Омикрон се разпространява по-бързо, отколкото който и да е вариант. Все още не сме видели пълното му въздействие в страните, където нивото на ваксинация е по-ниско и където ще видим по-тежко заболяване сред неваксинираните", посочи Клуге.

Според него до два месеца повече от 50% от населението на Европа ще се е заразило с новия вариант. Той посъветва хората да се ваксинират, за да избегнат тежко протичане на болестта, правителствата да въведат задължително носене на на маски от висок клас в закритите пространства.

Австрия вече предприе хода и наложи още мерки. Достъпът до търговската мрежа вече ще е единствено за ваксинирани или преболедували.

От вчера и Италия ограничи движението на неваксинираните. Те вече не могат да влизат в заведения.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
qwerty
преди 2 години
Това май няма да свърши скоро. Един път подадеш ли си ръката те схрускват целия. Много тънко и леко излъгаха хората с какви ли не обещания и сега няма връщане назад. Първо бяха 70%,после 80%, сега искат всички до един с по няколко дози. Ако не искаш глоби и ограничения докато не капитулираш. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Чудят се как да контролират свободномислещите хора все повече и повече...страшно става... Сигнализирай за неуместен коментар