Санкции за Русия при атака срещу Украйна сриват енергетиката в Европа?

САЩ търсят начини за реакции в извънредни ситуации при крайни действия на Путин

13.01.2022 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Санкции за Русия при атака срещу Украйна сриват енергетиката в Европа?

САЩ работят, за да измислят опции за извънредни ситуации, в случай че президентът Владимир Путин реши да намали енергийните доставки за Европа в отговор на ограничения от западните страни за продажбата на технологии, от които Русия се нуждае за своя енергиен сектор.

Информацията идва от двама служители на администрацията на Байдън, цитирани от Bloomberg. САЩ се стремят да уверят европейските съюзници, че всякакви потенциални санкции срещу Русия, ако тя атакува Украйна, няма да нарушат краткосрочните енергийни доставки на континента.

Целта на САЩ би била да гарантират, че всички санкции са достатъчно силни, за да покажат решителността на Запада срещу Русия, като същевременно ограничават въздействието върху Европа, САЩ и световната икономика, според източника.

Руските доставки на газ за Европа спаднаха с 25% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано и са намалели с 22% в сравнение с нивата преди пандемията, според МАЕ. Путин каза, че европейските клиенти не са търсили повече доставки на газ от "Газпром".

Решението на Путин да използва енергийните доставки като оръжие след нахлуване в Украйна само би затвърдило решимостта на Европа да намери по-надеждни енергийни доставки другаде, според човек, запознат с усилията на САЩ.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Adam
преди 2 години
верно ли им пука на САЩ за европа;) Сигнализирай за неуместен коментар