Кошмар за САЩ: Путин иска да възстанови Съветския съюз?

Блинкен: Това е неприемливо е и трябва да му се обърне внимание

10.01.2022 | 17:10 Редактор: Здравко Черкезов
Кошмар за САЩ: Путин иска да възстанови Съветския съюз?

САЩ се страхуват, че Владимир Путин иска да възстанови Съветския съюз. Това предава CNN, цитирайки държавният секретар на страната Антъни Блинкен. Той заяви, че "Русия гледа към възстановяването на Съветския съюз, което е неприемливо и на това трябва да се обърне внимание".

В интервю за CNN той беше попитан дали е съгласен с бившия министър на отбраната Леон Панета, който също коментира, че "руският президент Владимир Путин е воден от желанието да възстанови стария СССР".

"Мисля, че това е една от целите на президента Путин, като причината е желанието му да упражни отново сфера на влияние върху страни, които преди са били част от Съветския съюз", отговори Блинкен.

Според него Америка смята подобно желание за "неприемливо", тъй като свят от сфери на влияние е "рецепта за нестабилност, рецепта за конфликт и рецепта, която доведе до световни войни".

Преди срещите между САЩ и Русия тази седмица в Женева, Блинкен заяви, че американската страна и президента Джо Байдън са решени на всичко за разрешаване на напрежението в Украйна по мирен начин, но всеки напредък ще бъде възможен само "на реципрочна основа".

Дипломатът подчерта, че е "трудно да се види реален напредък в атмосфера на ескалация, с пистолет, насочен в главата на Украйна". Затова Русия трябва да предприеме стъпки за "деескалация" на напрежението.

"Ние сме ангажирани с диалог и дипломация, за да видим дали можем да разрешим тези предизвикателства по мирен начин. Това е най-предпочитаният курс, това е най-отговорният курс. Но също така сме готови да се справим много решително с Русия, ако тя избере конфронтация, ако избере агресия", каза още той, настоявайки, че сега топката е в полето на Москва, пише money.bg.

Срещата на високо равнище между Русия и САЩ идва на фона на нарастващото напрежение между Москва и западните страни, които многократно изразяват загрижеността си относно предполагаемите планове, че Русия иска да нахлуе в Украйна - нещо, което Русия категорично отрича и го нарича "западна истерия".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК