Борел: Амбицията на Русия е да оспори политическия ред и сигурността

Той обвини Москва, че отправя "открита заплаха" за военни действия, ако някои искания не бъдат изпълнени

12.01.2022 | 20:40 Редактор: Жаклина Иванова
Борел: Амбицията на Русия е да оспори политическия ред и сигурността

Европейският съюз трябва да определи конкретни стъпки в отговора си на военното струпване на Русия по границата с Украйна, заяви ръководителят на външната политика на блока.

"Руските предложения за това как да се разреши противопоставянето "противоречат на принципите на европейската архитектура за сигурност", посочи Жозеп Борел, говорейки преди срещата във Франция на министрите на отбраната и външните работи на ЕС.

Той обвини Москва, че отправя "открита заплаха" за военни действия, ако тези искания не бъдат изпълнени.

Вашингтон и неговите съюзници обвиниха Русия, че планира инвазия, след като е струпала около 100 000 войници близо до границата с Украйна.

"Работейки със САЩ и НАТО, ЕС сега трябва да определи какво можем да направим, за да поддържаме реда на сигурност в Европа и принципите, на които той се основава, които днес очевидно са застрашени", изтъкна Борел в блог пост, публикуван на уеб страницата на дипломатическата служба на ЕС.

По думите му въпросът ще бъде "на първо място в дневния ред" на министерската среща, която ще се проведе до петък в Брест във Франция, която в момента е ротационен председател на блока.

"На тази среща са ясни две неща: трябва да стигнем до единна позиция на ЕС и да обосновем ролята си, като я подкрепим с конкретни действия, т.е. не само какво мислим или искаме, а какво възнамеряваме да направим", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Амбицията на Русия, каза той, е "да оспори политическия ред и реда на сигурност, възникнал след Студената война", който включва правото на всяка държава "свободно да избира да принадлежи или да не принадлежи към международна организация и да бъде страна по договори или съюзи".

"Ние, европейците, трябва да бъдем единни и да формулираме отговора си, в случай че Русия осъществи заплахите си към Украйна или към по-широкия европейски ред за сигурност", уточни Борел.

Борел, който миналата седмица посети границата с Украйна, заяви пред "Ouest France", че атмосферата там е "войнствена" въпреки руските твърдения, че струпването на сили е само военно учение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК