Борел: Европа и Русия се отдалечават, лидерите да си правят изводите

Те трябва да решат какво да предприемат след отказа на Москва да освободи Навални

08.02.2021 | 09:13 Редактор: Ивет Арабова
Борел: Европа и Русия се отдалечават, лидерите да си правят изводите

Европейският топ дипломат Жозеп Борел заяви днес, че е много обезпокоен от отказа на руските власти да водят "по-конструктивен диалог" с ЕС, и призова лидерите от съюза "да си направят изводите", предаде Франс прес.

"Руските власти не пожелаха да се възползват от възможността да имат по-конструктивен диалог с ЕС. Това е достойно за съжаление и ние трябва да си направим изводите от това", написа в Twitter върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, след като се завърна от посещение в Москва.

"Държавите членки трябва да решат за следващите етапи. И да, те може да включват санкции", отбеляза Борел.

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се срещнат на 22 февруари, за да обсъдят резултатите от визитата на шефа на европейската дипломация в Москва, където той преговаря с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Те трябва да решат какви действия да предприемат след отказа на Русия да освободи опозиционера Алексей Навални и след експулсирането на трима европейски дипломати. Евентуалното решение за налагане на санкции трябва да бъде взето с единодушие от 27-те и по инициатива на страните членки. Шефът на европейската дипломация не може да предлага нищо, а само да препоръчва - нещо, което той прави в отчета за своята мисия, отбелязва АФП.

"Върнах се в Брюксел с дълбоки безпокойства що се отнася до перспективите за развитие на руското общество и за геостратегическия избор на Русия. Моята среща с министър Лавров и посланията, изпратени от руските власти по време на тази визита, потвърдиха, че Европа и Русия се отдалечават. Изглежда Русия постепенно се откъсва от Европа и смята демократичните ценности за екзистенциална заплаха", коментира Борел, цитиран от БТА.

Той аргументира своето посещение в Москва с необходимостта от среща с руските власти "в собствената им страна, точно в момента, когато се случват негативни събития, за да можем да направим по-добра оценка на ситуациите, пред които сме изправени, и на мерките, които трябва да вземем".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК