Влияе ли кръвната група на разпространяването и заразяването с коронавирус?

Хората с кръвна група 0 е по-малко вероятно да бъдат заразени

13.01.2022 | 09:38 Редактор: Ваня Кузманова
Влияе ли кръвната група на разпространяването и заразяването с коронавирус?

Подобно на съвместимостта при кръвопреливания, в зависимост от кръвната група, може да има повишен риск от заразяване с вируса SARS-CoV-2 според ново проучване, публикувано от сп. Epidemics.

Това проучване твърди, че кръвната несъвместимост може да намали риска от предаване на коронавирус с 60% или повече.

Предишни изследвания вече са показали, че кръвната група 0 може да бъде свързана с по-нисък риск от заразяване с коронавирус, отколкото при други групи.

Това ново проучване хвърля светлина върху разпространението на вируса при всички групи. Следвайки същия модел на съвместимост на кръвта, човек от дадена кръвна група би разпространил вируса SARS-CoV-2 от 2 до 3 пъти по-лесно на хора, за които е съвместим кръводарител.

Кои кръвни групи са по-застрашени да бъдат заразни?

По този начин резултатите от проучването са потвърдили, че хората с кръвна група 0 наистина е по-малко вероятно да бъдат заразени.

Точно както се отхвърля кръвопреливане извън група 0, така те могат да отхвърлят вирусни частици от пациент, който е от друга кръвна група, различна от 0, като по този начин избягват инфекция, обяснява Питър Елис, автор на изследването и изследовател в Училището по биологични науки в Университета в Кент в Обединеното кралство.

Тъй като те са универсални дарители, това би довело до повишен риск от разпространение на инфекцията.

Повече по темата четете в Puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Официално! Ваксинирането е гарант за нови мутации, които пробиват имунната система. Грабежа е колосален. Сигнализирай за неуместен коментар