Шолц: Законът за задължителната ваксинация срещу Ковид-19 трябва да е опростен

Канцлерът на Германия отправи силен призив за имунизация

12.01.2022 | 22:35 Редактор: Жаклина Иванова
Шолц: Законът за задължителната ваксинация срещу Ковид-19 трябва да е опростен

Законът, който ще направи задължителни ваксинациите срещу Ковид-19 в Германия, трябва да бъде възможно най-опростен, заяви в сряда канцлерът на страната Олаф Шолц.

Законът не трябва да навлиза в подробности и да обсъжда подробностите на законодателството "до последното му разклонение", добави той по време на речта си пред Бундестага.

В същото време Шолц отправи силен призив към германците да се ваксинират срещу Ковид-19, заявявайки, че ако не го направят, излагат на риск другите, докато немската държава се бори с бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Говорейки пред парламента в сряда, Шолц потвърди подкрепата си за това, че Ковид ваксините трябва да бъдат задължителни за всички възрастни, като каза, че мярката е необходима, за да се гарантира, че здравните услуги няма да бъдат претоварени.

"Няма решения, които да се вземат само за вас, затова мандатът за ваксина е правилният път“, каза Шолц в Бундестага, като речта му бе прекъсната за кратко от протест срещу пандемичните мерки от страна на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

В момента Германия изпитва подобен скок на инфекциите с коронавирусния вариант Омикрон, какъвто се наблюдава в страни като Франция, Великобритания и Ирландия, информира БНР.

"Фактът, че можете да заразите някого, има последствия за цялата ни страна, за нашите приятели и съседи", посочи канцлерът.

"Фактът, че в Германия не са толкова много хора, които са ваксинирани, колкото се надявахме в началото, също има последствия", добави той.

През последното денонощие в Германия бяха отчетени рекордните 80 430 нови случая на Ковид-19, според последните данни на Института за обществено здраве "Роберт Кох". Седемдневното ниво на заболеваемост на 100 000 души пък се повиши отново над 400, доближавайки се до най-високата стойност от началото на пандемията от 452, постигната в края на ноември 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК