ЕМА: Paxlovid и Remdesivir запазват своята ефикасност срещу Омикрон

Честите бустерни ваксини срещу Ковид-19 могат да повлияят неблагоприятно на имунната система, посочват от европейския регулатор

12.01.2022 | 17:34 Редактор: Жаклина Иванова
ЕМА: Paxlovid и Remdesivir запазват своята ефикасност срещу Омикрон

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди, че честите бустерни ваксини срещу Ковид-19 могат да повлияят неблагоприятно на имунната система и може да не са осъществими, предаде Bloomberg.

Повтарянето на бустерни дози на всеки четири месеца може в крайна сметка да отслаби имунната система и да измори хората, посочват от европейския регулатор.

Според ЕМА вместо това страните трябва да оставят повече време между бустерните програми и да ги обвържат с началото на студения сезон във всяко полукълбо, следвайки стратегиите за ваксинация срещу грип.

ЕМА отправя този съвет, докато някои страни обмислят възможността да предложат на хората втори бустер в опит да осигурят допълнителна защита срещу нарастващите случаи на заразени с Омикрон варианта на коронавируса. По-рано този месец Израел стана първата страна, която започна да прилага втора бустерна доза, или четвърта инжекция, на хората над 60 години, пише investor.bg.

В Обединеното кралство пък казаха, че бустерите осигуряват добри нива на защита и в момента няма нужда от втора усилваща инжекция, но ще следят данните в развитие.

Бустерите "могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не са нещо, което можем да мислим, че трябва да се повтаря постоянно", заяви по време на брифинг ръководителят на стратегията за ваксини на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери.

"Трябва да помислим как можем да преминем от настоящата пандемична обстановка към по-ендемична обстановка", допълни той.

От европейския регулатор обявиха също по време на брифинга, че пероралните и интравенозните антивирусни лекарства, като Paxlovid и Remdesivir, запазват своята ефикасност срещу Омикрон варианта.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК