EMA: Честото реимунизиране не е устойчива дългосрочна стратегия

Под съмнение беше поставена нуждата от четвърта бустерна доза

11.01.2022 | 21:55 Редактор: Жаклина Иванова
EMA: Честото реимунизиране не е устойчива дългосрочна стратегия

Първоначалните данни показват, че ваксините срещу Ковид-19 остават ефективни срещу хоспитализация и усложнения при зараза с новия вариант Омикрон. Това заявиха от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

От Световната здравна организация обаче отправиха обратното послание днес - че настоящите ваксини може би трябва да бъдат преработени, за да са ефективни срещу Омикрон.

От Европейската агенция по лекарствата все пак предупреждават, че са нужни още данни, за да се разбере напълно какъв е ефектът от високо заразния вариант Омикрон. Под съмнение беше поставена нуждата от четвърта бустерна доза.

Честото реимунизиране през кратки интервали не е устойчива дългосрочна стратегия, заяви ръководителят на "Ваксинационни стратегии" към Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери.

"Макар болестта да не протича остро, много хора ще бъдат хоспитализирани и трябва да сме подготвени за последствията. Омикрон е силно заразен, което означава, че много хора ще се инфектират, много от тях няма да имат и симптоми.Това означава ще е естествено засилването на имунитета на всички нас, а това е необходимо, за да достигнем до това по-високо ниво на защита, което ще превърне пандемията в ендемия", уточни той, цитиран от БНР.

Междувременно от техническия орган към Световната здравна организация - група от независими експерти, излязоха с друго становище - за преработка на ваксините.

Според СЗО ваксината срещу Ковид-19 трябва да дава широка, силна и дълготрайна защита, за да не са необходими бустерни дози. Същевременно от СЗО не препоръчаха изрично създаването на специална ваксина срещу Омикрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК