Няма разбирателство между Русия и САЩ относно Украйна

Москва повтори исканията си, които за Вашингтон са неприемливи

11.01.2022 | 22:35 Редактор: Здравко Черкезов
Няма разбирателство между Русия и САЩ относно Украйна

Русия и Съединените щати не дадоха знак за преодоляване на различията си относно Украйна и европейската сигурност като цяло на преговорите в Женева в понеделник, при положение, че Москва повтори исканията си, които за Вашингтон са неприемливи, информира Reuters.

Русия струпа войски близо до границата с Украйна и настоява НАТО да не приема страната за свой член, както и да преустанови разширяването си към райони, които Москва смята за собствен заден двор.

"За съжаление имаме големи различия в принципните си подходи по въпроса. САЩ и Русия  имат противоположно мнение за това какво трябва да се направи", каза на пресконференция руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

"Категорични сме в отхвърлянето на предложения, касаещи сигурността, които просто са неприемливи за Съединените щати", каза американският заместник -държавен секретар Уенди Шърман след приключване на близо осемчасовите преговори с Рябков.

Шърман подчерта обаче, че има шанс за взаимни компромиси и че Вашингтон  е отворен за преговори, касаещи разполагането на ракетни комплекси в Европа, както и за ограничаване на обхвата и целите във военните учения.

Вашингтон и Киев твърдят, че 100 000 руски войници са разположени на границата, подготвяйки се евентуално за нахлуване, осем години след като Русия обяви, че анексира полуостров Крим от съседната си държава.

Русия отрича да има такива планове и казва, че така отговаря на по думите й агресивното поведение от страна на НАТО и Украйна, която желае да се присъедини към Алианса.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК