След 7,5 часа преговори Русия обеща на САЩ да не напада Украйна

Преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите

10.01.2022 | 19:38 Редактор: Теодора Патронова
След 7,5 часа преговори Русия обеща на САЩ да не напада Украйна

САЩ и Русия завършиха преговорите си по сигурността в Женева, съобщиха Ройтерс и Блумбърг. Преговорите продължиха повече от 7,5 часа на територията на постоянното представителство на САЩ в Женева. В хода на консултациите имаше няколко почивки.

След края на разговорите в 16:32 ч. местно време ръководителите на двете делегации Уенди Шърман и Сергей Рябков дадоха изявления за медиите.

Рябков заяви, че Русия е казала на САЩ, че няма намерение да напада Украйна, предадоха световните агенции.

"Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна. Всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка", каза Рябков.

Той заяви, че САЩ много сериозно са подходили към руските предложения за гарантиране на сигурността.

Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли.

От своя страна Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия на Украйна, съобщи БТА.

Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа.

Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

Тя добави, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат тези преговори в скоро време. Американската представителка определи разговорите, проведени днес, като откровени и директни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК