Учени: Инвестирайте в Lego, възвръщаемостта е повече, отколкото при златото

От компанията апелират феновете си да не се отчайват, ако не станат милионери

11.01.2022 | 17:25 Редактор: Теодора Патронова
Учени: Инвестирайте в Lego, възвръщаемостта е повече, отколкото при златото

Една добра инвестиция се крие в детските магазини. Изследователи от Висшето училище по икономика в Москва са установили, че избрани неотворени комплекти Lego на вторичния пазар имат средна годишна възвръщаемост от 11%, което е повече от златото и някои акции на големи компании.

Виктория Добринская е ръководител на изследването и разказва, че всичко е започнало заради хобито на сина ѝ. 

"На първо място, цената на легото непрекъснато расте", каза Добринская и допълва "така че през някои години кубчетата са са донесли по-висока възвръщаемост, отколкото през други години. 11% е средната годишна доходност, но има някои комплекти Lego, които генерират възвръщаемост от 700%. Има и такива, които генерират отрицателна възвръщаемост."

Много са причините за това някои комплекти Lego да са ценни - специални издания като Millennium Falcon от Междузвездни войни и ограничени серии, съобщи БГНЕС.

По-обикновените фенове също не трябва да се разочароват. Те могат да създадат свой собствен потенциално ценен комплект чрез съвместния проект на феновете и компанията от 2008 г., наречен LEGO Ideas. В него хората дават идеи за производство на нови серии, и ако бъде избран техен дизайн, получават 1% от авторските възнаграждения. Брент Уолър от Бризбейн, Австралия, е един от тези хора. През 2014 г. той проектирал и представил комплект Lego "Ловци на духове".

От компанията апелират феновете си да не се отчайват, ако не станат милионери, и напомнят, че Lego е съкращение от две датски думи, които заедно означават "играй добре".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК