Рискът от сърдечносъдови заболявания е повлиян и от околната среда

Te са сред най-честите причини за смъртност по света

11.01.2022 | 22:22 Редактор: Жаклина Иванова
Рискът от сърдечносъдови заболявания е повлиян и от околната среда

Заболяванията на сърдечносъдовата система са сред най-честите причини за смъртност по света. Рисковите фактори за развитие на заболяване, засягащо тази система обикновено зависят основно от индивидуалните фактори и начина на живот на всеки човек. Въпреки това обаче, някои фактори от околната среда, като замърсяването и изменението на климата, също могат да повишат този риск.

Според ново проучване, публикувано в сп. Cardiovascular Research, факторите на околната среда също допринасят за появата на нарушенията, засягащи сърцето и неговите съдове.

В изследването е включен проф. Томас Мюнцел, който е директор по кардиология в Университетския медицински център Майнц към Университета Йоханес Гутенберг в Германия.

Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечносъдовите заболявания предизвикват смъртта на 17,9 милиона души годишно.

Рискови фактори за появата на тези заболявания са тютюнопушенето, липсата на физическа активност, консумацията на голямо количество сол и малко плодове и зеленчуци, както и прекомерния прием на алкохол.

Всички тези вредни навици могат да доведат до хипертония, високи нива на кръвната захар, наднормено тегло и затлъстяване, които от своя страна са предпоставка за появата на сърдечносъдови нарушения.

Поради тази причина основните препоръки на лекарите и медицинските специалисти са промени в начина на живот, които целят редуцирането на сърдечносъдовия риск. Много учени в днешно време обръщат внимание и на факторите на околната среда, които влияят върху този риск.

Рисковите фактори на околната среда, които повлияват съдечносъдовото здраве, са многофакторни и поради тази причина са трудни за изследване. Един от тях е шумовото замърсяване. Според изчерпателен мета-анализ е установено, че на всеки 10 децибела повишен шум от автомобили или засилен трафик рискът от развитие на исхемична болест на сърцето се увеличава с коефициент 1,08.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК