ЕС е предоставила на най-бедните държави 380 млн. ваксини срещу Ковид-19

"До средата на 2022 г. обещахме да разпределим 700 млн. дози ваксини", каза Фон дер Лайен

06.01.2022 | 15:20 Редактор: Теодора Патронова
ЕС е предоставила на най-бедните държави 380 млн. ваксини срещу Ковид-19

През 2021 г. Европейският съюз е предоставил на най-бедните страни в света 380 милиона дози ваксини срещу коронавирус чрез международния механизъм COVAX. Това съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа Twitter, предава TACC.

По-рано Европейската комисия съобщи, че по-голямата част от тези ваксини са препарати на британско-шведската компания AstraZeneca и американската Johnson & Johnson, които са регистрирани в Европейския съюз, но са малко търсени в страните от Общността, поради по-ниската им ефективност в сравнение с другите ваксини, съобщи "Фокус".

"Ние надхвърлихме целите си за разпределяне на ваксини за 2021 г., като доставихме 380 милиона дози ваксини на страни с ниско и средно развитие, главно чрез COVAX. И ще направим повече – до средата на 2022 г. обещахме да разпределим 700 милиона дози ваксини", каза ръководителят на Европейската комисия.

В момента страните от ЕС ускоряват ваксинирането на населението с бустерни дози ваксини, като най-разпространени са препаратите на американските компании Pfizer и Moderna.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК