Германия и САЩ: Ако Русия нападне Украйна, ще има "тежки последици"

Джо Байдън обеща да продължи да предоставя военна помощ на Украйна

06.01.2022 | 12:08 Редактор: Теодора Патронова
Германия и САЩ: Ако Русия нападне Украйна, ще има

В сряда висшите дипломати на САЩ и Германия повториха, че ще наложат последици на Русия за евентуално нахлуване в Украйна. Като германският външен министър Аналена Бербок подчерта необходимостта от дипломатическо решение на засиленото напрежение между Москва и Запада, предава Reuters.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и неговият новоназначен германски колега се срещнаха в Държавния департамент преди поредица от срещи с руски официални лица в Европа следващата седмица.

Разтревожен от натрупването на военни сили на Русия по границата с Украйна, Вашингтон обедини европейските съюзници, за да заплаши Русия със санкции, за да се опита да деескалира напрежението.

"Силната трансатлантическа солидарност е най-ефективният отговор и най-ефективният инструмент, с който разполагаме за противодействие на руската агресия", каза Блинкен, повтаряйки обещанието да отиде по-далеч от всички предишни санкции срещу Русия и "да нанесе много значителни разходи на руската икономика и финансова система" в случай, че Русия нахлуе в Украйна.

Бербок заяви, че Русия е наясно, че "общата позиция" на Европа и Съединените щати е да наложат "тежки последици" в случай на инвазия, но не уточни какви санкции ще предприеме Германия.

"Няма алтернатива на политическото решение. Това трябва да е ясно на руското правителство“, каза Бербок.

Украйна обвинява Русия, че е събрала около 100 000 войници в подготовка за евентуална инвазия, което поражда опасения, че тлеещият конфликт в Донбас може да избухне в открита война между съседните бивши съветски републики.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи да предоставя военна помощ на Украйна, за да се защити от потенциална руска агресия, съобщи "Фокус".

Бербок каза, че Германия има "различна позиция" спрямо Съединените щати относно доставката на оръжие за Украйна, но подкрепя въоръжените сили на Украйна чрез медицински доставки и помага при лечението на украински войници, ранени в конфликта.

Блинкен и Бербок казаха, че са обсъдили и подкрепяния от Русия газопровод "Северен поток 2", който ще доставя природен газ за Германия, заобикаляйки съществуващите транзитни маршрути през Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК