Война или мир в Европа: Залогът между САЩ и Русия е много по-голям от Украйна

За Кремъл залогът е много по-висок от едната Украйна

05.01.2022 | 14:32 Редактор: Жаклина Иванова
Война или мир в Европа: Залогът между САЩ и Русия е много по-голям от Украйна

На разговорите в Женева в началото на идната седмица залогът за Кремъл е много по-голям от Украйна: тя е само арената на един много по-мащабен сблъсък със Запада, пише Райнхард Везер във ФАЦ.

Война или мир в Европа? Може би тъкмо за това ще се говори от понеделник нататък на срещата между САЩ и Русия в Женева. Но самата Европа я няма край масата за преговори. Ако зависеше от руското ръководство, то на драго сърце би се договорило на четири очи с американците, през главата на европейците, за бъдещата нова организация на сигурността в Европа.

Дрънкането на оръжие край украинската граница накара американците да водят преговори. В същото време Москва умишлено публикува поверителната кореспонденция и така по един неособено дипломатичен начин даде на европейците да разберат, че повече не се интересува от разговори с тях по въпроса за войната в Украйна, пише DW.

Не е само Украйна. Залогът за Кремъл е по-висок.

Така че в момента Париж, Берлин и Брюксел полагат дипломатически усилия да се промъкнат през вратата към залата за преговори. Това по принцип е съвсем правилно, но европейците имат шанс за успех единствено, ако техните инициативи изхождат от една реалистична оценка на руския режим. Защото за Кремъл залогът е много по-висок от едната Украйна.

За Москва Украйна в момента просто е сцената, на която се разиграва един далеч по-мащабен сблъсък със Запада. Вече отдавна не става дума да се посредничи в някакъв конфликт някъде в Източна Европа, а за способността на ЕС да се самодокаже в сблъсъка с една агресивна диктатура.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК