Франция и Италия с нови правила за ваксинираните, Амстердам на бунт срещу мерките

На 19 декември Нидерландия влезе в национална карантина

03.01.2022 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки пика на Ковид-19, Франция и Италия намаляват карантината за ваксинираните, които са заразени с Ковид-19. А в Нидерландия отново избухнаха протести срещу въведените рестрикции.

Вместо 10 дни, от днес напълно имунизираните, заразени с Кови-19, във Франция ще са в карантина само 7 дни. Те също така ще могат да прекратят изолацията на 5-ия ден, ако представят негативен тест. За неваксинираните срокът на карантината остава 10 дни, като възможност за освобождаване от нея ще има след 7-ия ден.

Подобни решения за намаляване на срока на карантината взеха и властите в Гърция, Испания и Великобритания.

От днес нови правила влизат в сила и в Италия. Хората, които имат поставена бустерна доза, няма да са задължени да се изолират дори и при директен контакт със заразен. Правилото ще важи и за преболедувалите и за тези, които са си поставили втора доза 4 месаца преди срещата с болен. За неваксинираните карантината остава 10 дни.

На този фон - в Амстердам отново се проведоха протести срещу ограниченията, наложени в опит да се спре разпространението на Омикрон. Стигна се и до сблъсъци между полиция и демонстранти.

"Не съм уплашен от Омикрон. Знам, че има хора, които се разболяват тежко, така че не им казвам да не се ваксинират. Техен избор е", сподели жител на Амстердам.

На 19 декември Нидерландия влезе в национална карантина, затваряйки всички магазини, освен тези от първа необходимост, както и заведенията, фризьорските салони, спортни зали и други обществени места.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК