Правна битка с огромен залог: Кой измисли ваксините срещу Ковид-19?

Американското правителство и Moderna спорят кой е открил ключов компонент

30.12.2021 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова
Правна битка с огромен залог: Кой измисли ваксините срещу Ковид-19?

Правна битка с висок залог се заформя за доходоносните патентни права за ваксините срещу Ковид-19, като фармацевтични компании се изправят една срещу друга, срещу правителства и учени за това кой какво е измислил, пише Wall Street Journal.

Американското правителство и Moderna, чието сътрудничеството доведе до една от най-широко използваните ваксини, спорят кой е открил ключов компонент и притежава правата за него. В същото време Pfizer и BioNTech, които са производители на друга водеща ваксина, са въвлечени в патентна битка с по-малка компания и според някои анализатори може в крайна сметка да се изправят срещу Moderna.

В основата на споровете е кой може да твърди, че е измислил важни елементи във ваксините срещу Ковид-19.

Заложени са стотици милиони долара. Ако някой успее да докаже роля в откриването на ваксините, Pfizer и Moderna ще трябва да споделят с други компании по-голяма част от генерираните приходите от продажбите за милиарди долара на ваксините си.

Въпросът кой има заслуга за медицински открития отдавна води до спорове между компании, представители на академичните среди и правителствата. Патентите са особено ценни във фармацевтичната индустрия, защото може да дадат на една компания изключителното право да продава лекарство или ваксина за много години, освободена от генерична конкуренция.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК