Реформи в ЕС и индивидуални лимити на дълга на отделните държави?

На EK трябва да бъдат предоставени по-ефективни инструменти за прилагане на бюджетните правила, каза Паоло Джентилони

30.12.2021 | 09:36 Редактор: Жаклина Иванова
Реформи в ЕС и индивидуални лимити на дълга на отделните държави?

Комисарят по икономиката на Европейския съюз иска да определи лимити на дълга на индивидуална основа за държавите членки в рамките на предложената реформа на Пакта за стабилност на ЕС, която възнамерява да представи около средата на 2022 г., каза той за всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Паоло Джентилони призова през ноември за дебат относно реформирането на правилата за дълга на ЕС с оглед на икономическите напрежения, причинени от кризата с коронавирус.

"Не можем да обединим всички страни. Разликите в текущите съотношения на дълга са твърде високи за това", каза Джентилони, цитиран от вестника.

Държавната подкрепа и инвестиционните програми за противодействие на икономическото въздействие на Ковид-19 доведоха до покачване на дълга на много държави от ЕС отвъд сегашния лимит от 60% от брутния вътрешен продукт на Пакта за стабилност.

Джентилони изтъкна, че неговата реформа ще постави индивидуални цели за дълга за всяка страна, като добави, че на EK трябва да бъдат предоставени по-ефективни инструменти за прилагане на бюджетните правила.

Той отхвърли предложението на ръководителя на спасителния фонд на еврозоната - Клаус Реглинг, за повишаване на лимита на дълга до 100% от БВП за всички държави.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК