Кои проблеми ще трябва да реши ЕС през следващата година?

Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една дума – пандемия

29.12.2021 | 15:18 Редактор: Теодора Патронова
Кои проблеми ще трябва да реши ЕС през следващата година?

Символ на отиващата си година за Европейския съюз стана една дума – пандемия, борбата, с която се превърна в доминираща тема.

"Пандемията ще продължи по-дълго, отколкото смятахме по-рано", заяви новият министър на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също обяви, че четвъртата вълна от коронавируса, заляла Европа, е достатъчно тежка, но през 2022 г. вероятно ни очакват още по-сериозни изпитания, пише в свой обзор Deutsche Welle.

Сблъскахме се с нова заплаха – варианта Омикрон, заяви Фон дер Лайен и подчерта, че ЕС трябва да се бори с него посредством ускоряване темповете на ваксинация. 

През отиващата си година Европейската комисия закупи около един милиард дози ваксини за граждани на ЕС. Други 350 милиона са дарени за международната кампания за ваксиниране на ООН Covax. През новата година ЕС ще продължи да купува ваксини.

"Целта за 2022 г. е да гарантираме, че до средата на годината 70% от световното население ще бъде напълно ваксинирано. Ще активизираме усилията си в подкрепа на Африка, която има най-ниските нива на ваксинация в света", каза Урсула фон дер Лайен.

През 2021 г. Брюксел започна да закупува ваксина отначало мудно, а след това все по-систематично. След като през пролетта отшумя поредната вълна на коронавирусната инфекция, настъпи относително спокойно лято. В целия Европейски съюз се възобнови нощният живот, училищата отвориха отново врати, а плажовете станаха отново достъпни за почиващите. Въпреки това, постигнатите средно 66% ваксинирани възрастни жители на ЕС се оказаха недостатъчни, за да се предотврати нова вълна от заразяване през есента, както и за проблема с недостатъчните болнични легла в някои държави-членки на ЕС.

През 2022 г. министрите на здравеопазването на страните от ЕС ще трябва да обсъдят спешно дали има смисъл да се въведе задължителна ваксинация на територията на целия Европейски съюз.

Икономическото възстановяване на ЕС, което започна през 2021 г., трябва да продължи и да се разшири максимално през 2022 г. В някакъв момент ще се наложи да се въведат в ред бюджетите на държавите членки на ЕС. Програмата за възстановяване на ЕС на стойност 750 милиарда евро, от които вече се изплащат първите траншове, служи като средство за икономическото възстановяване. Програмата, финансирана за първи път чрез дългово съфинансиране, ще облагодетелства предимно държави в южната и източната част на ЕС и преди всичко Италия.

2021 г. ще бъде запомнена с ожесточения спор относно правораздавателната система и основополагащите ценности на ЕС, които публично биват подлагани на съмнение или отхвърлени от националните консервативни правителства в Будапеща и Варшава.

През 2022 г. може да се засилят центробежните сили вътре в самия Европейски съюз. Сега, когато умереният канцлер Ангела Меркел напусна политическата сцена на Европа, може да се стигне до решаващата битка. 

През 2022 г. цялото внимание ще бъде приковано към Франция. Президентът на страната Еманюел Макрон ще се яви през април на избори за втори мандат. В същото време ще заема и поста председател на Съвета на Европейския съюз. На първо място френският лидер иска да превърне ЕС в стратегически независим играч в областта на външната политика. Той възнамерява по време на „стратегическата среща на върха” през пролетта на 2022 г. да обедини останалите правителства на държавите от ЕС около външнополитическите цели спрямо Китай, САЩ, Русия и останалия свят.

Първото изпитание за „суверенна” Европа може да настъпи още в началото на 2022 г., когато, според различни оценки, руският президент може да нахлуе в Украйна. Как ще реагира ЕС? Как ще реагира НАТО? Държавите от Балтика и Полша отдавна настояват за по-солидна защита, включително и от страна на Европейския съюз.

Въпросът с миграцията и предоставянето на убежище са постоянен обект на спорове в рамките на ЕС. При това не става въпрос единствено за ситуацията по границата с Беларус, но и край бреговете на Ла Манша, Канарските острови, Италия и Гърция. През 2021 г. не бяха взети никакви решения в тази връзка. Дали ще се вземат такива през 2022 г.? Ще бъдат ли допускани, приемани и разпределяни хора? Това все още остават най-важните въпроси.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК