В Израел го направиха - ваксинираха с четвърта доза 150 медици

Страната обмисля варианти за предотвратяване на разпространението на Омикрон

27.12.2021 | 16:33 Редактор: Елеонора Танева
В Израел го направиха - ваксинираха с четвърта доза 150 медици

Израелска болница приложи четвърта доза от ваксината срещу Ковид-19 на тестова група.

В проучването участват 150 души медицински персонал. Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна, която ще предложи четвърта доза ваксина. Бустерът е предвиден за хората на възраст над 60 години, за тези с компрометирана имунна система и за медицинските работници.

Страната обмисля да одобри мярката за уязвимите групи от населението в опит да изпревари скока на инфекциите заради варианта Омикрон.

Проучването на Медицински център Шеба в Рамат Ган ще изследва ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта доза, информира БНР.

Четвъртата игла обаче чака окончателно одобрение от генералния директор на здравното министерство Нахман Аш. Той ще вземе решението, без натиск от страна на правителството.

Заради притеснения, свързани с липсата на данни от тестове, Аш може да промени критериите за допустимост. очакванията са да повиши възрастовия праг на 70 години и да извади медицинските работници от списъка, съобщиха израелски медии.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК